فهرست مطالب

نشریه تاملات اخلاقی
پیاپی 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سحر کاوندی* صفحات 9-27
    عفو و بخشودن، در متون دینی و اخلاقی یکی از مفاهیم بنیادی و کاربردی در راستای اصلاح و تعالی فردی و اجتماعی محسوب می شود. امروزه یکی از مباحث مطرح در این حوزه، آن است که آیا بخشودن، همواره یک فضیلت است یا نه؟ در سنت مسیحیت، گذشت، یکی از ارکان دین محسوب شده و امید به بخشوده شدن از سوی خداوند منوط به بخشودن فرد دانسته شده است. یونانیان باستان و نیز عده ای در فرهنگ غربی، امروزه نه تنها گذشت را فضیلت تلقی نکرده، که آن را حاکی از ضعف نفس و زبونی شخص می دانند. در این مقاله دلایل موافقان و مخالفان بخشودن طرح شده و مورد ارزیابی قرار می گیرد. با توجه به آموزه های اسلامی به نظر می رسد بخشودن هر خطاکاری با هر درجه از لغزش و خطا، امری فضیلت مندانه محسوب نمی شود؛ در این راستا باید قابلیت قابل، میزان و نوع خطا، حالات شخص خطاکار مانند پشیمانی او، قصد جبران و یا اصرار او بر خطا و... در نظر گرفته شود. تعالیم اسلامی عفو را فضیلتی بزرگ دانسته و با وجود آنکه قصاص و نیز اجرای عدالت را مایه حیات، ضامن امنیت نظام و کنترل خطاکاران تلقی کرده، با ارایه ی راهکارهایی همچون تغافل، انجام آن بدون منت گذاری و صرفا به جهت درستی عمل، گسترده کردن محدوده ی آن به همه انسا ن ها و... راه را برای بخشودن هموارتر کرده و با بیان پیامدهای دنیوی و اخروی و نیز فردی و اجتماعی آن، خواستار صلح و آرامش همگان شده است.
    کلیدواژگان: عفو، بخشودن، انتقام، اخلاق اسلامی، فضیلت
  • حسین عظیمی*، سیما پری بیگی صفحات 29-46
    امروزه، سازمان ها به صورت فزاینده ای خود را درگیر مسئله ای می بینند که آن را معمای اخلاقی می نامند، یعنی اوضاع و شرایطی که باید یک بار دیگر کارهای خلاف و کارهای درست را تعریف کرد، زیرا مرز بین کارهای درست و خلاف بیش از پیش از بین رفته است. به طور کلی انسان ها در بعد فردی و شخصیتی دارای ویژگی های خاص اخلاقی هستند که پندار، گفتار و رفتار آن ها را شکل می دهد. پژوهش کاربردی حاضر با هدف تعیین تاثیر ابعاد رفتارهای غیراخلاقی در زنجیره تامین در تداوم ارتباطات با نقش تعدیل گر عدالت سازمانی به اجرا در آمده و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان داروخانه های شهر زنجان به تعداد 232 نفر و نمونه آماری 145 نفر که با استفاده از فرمول کوکران و به روش تصادفی ساده انتخاب شده است. داده های پژوهش از طریق پرسشنامه استاندارد کایناک و همکاران (2015) که اعتبار و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته است، جمع آوری شد. نتایج آزمون پایایی و روایی پرسشنامه نشان می دهد ضریب پایایی (آلفای کرونباخ) برابر با 0.813 و میزان روایی بر اساس تحلیل عاملی (KMO) نیز بالای 0.7 معنی دار بوده و تایید شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از آمار توصیفی و استنباطی و معادلات ساختاری از طریق نرم افزار amoss22 استفاده شد. نتایج نشان داد رفتارهای غیراخلاقی در زنجیره تامین همچون رفتار فرصت طلبانه، زیرکانه و فریب کارانه با نقش تعدیلگر عدالت توزیعی و رویه ای بر تداوم ارتباطات در داروخانه ها تاثیر معناداری دارند.
    کلیدواژگان: رفتارهای غیراخلاقی در زنجیره تامین، تداوم ارتباطات، عدالت رویه ای و توزیعی، رفتار زیرکانه، فریبکارانه و فرصت طلبانه
  • جواد رقوی* صفحات 47-64
    علامه طباطبایی و شهید مطهری از معدود عالمان شیعه هستند که تواما به علم الاخلاق و فلسفه اخلاق نظر داشته و مباحث بدیعی را در این زمینه پی افکنده اند. مباحث این دو اندیشمند اگر چه در بعضی موارد متفاوت است اما در مجموع مکمل یکدیگر است. یکی از مباحثی که مورد توجه آن دو قرار گرفته مساله نسبت اخلاق و دین است. علامه طباطبایی و شهید مطهری نسبت اخلاق و دین را از زوایای مختلف مورد توجه و تامل قرار داده و دیدگاهی جامع مبتنی بر مبانی فلسفی و مستند به شواهد قرانی و روایی إرایه نموده اند. در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی و شیوه کتابخانه ای، آراء این دو متفکر در حوزه اخلاق و نسبت آن با دین مورد بررسی قرار گرفته و این نتیجه بدست آمده است که نفی تعارض اخلاق و دین، نقش دین در توجیه الزمات اخلاقی، غایت بودن دین نسبت به اخلاق، دین به مثابه تنها ضامن اجرایی رفتارهای اخلاقی از جمله مهمترین نسب موجود میان اخلاق و دین از دیدگاه این دو اندیشمند است. همچنین حاصل رابطه مذبور این است که برخلاف دیدگاهی که اساسا باور به خداوند قادر مطلق را ناسازگار با فعل اخلاقی می داند، از نظر این دو شخص، نوعی تعامل سازنده بین اخلاق و دین در مسیر اعتلای باورهای دینی و رفتارهای اخلاقی وجود دارد.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق. دین. اخلاق. علامه طباطبایی. شهید مطهری. الزامات اخلاقی
  • رهام شرف* صفحات 65-85
    با توجه به اینکه هر انسانی در خانواده به دنیا آمده و اولین محیطی که با آن مواجه می شود خانواده است سلامت این نهاد مهم، نقش بنیادینی در سلامت اخلاقی فرد خواهد داشت. متاسفانه امروزه با توسعه و گسترش شبکه های اجتماعی همچون تلگرام و اینستاگرام، خانواده در معرض آسیب های اخلاقی فراوانی قرار گرفته و این مساله در بسیاری از موارد به سستی یا حتی از هم گسستن روابط خانوادگی منجر شده است. به نظر می آید یکی از مهمترین عواملی که باعث بروز آسیب های اخلاقی در خانواده های ایرانی شده، نادیده گرفتن واقعیت و تاثیر عمیق فضای مجازی و شبکه های اجتماعی است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی انجام شده و هدف آن این است که واقعی بودن فضای مجازی را اثبات کرده و به بررسی برخی از مهمترین دلایل نادیده گرفته شدن واقعیت این فضا که منجر به بروز آسیب های اخلاقی در خانواده می شود بپردازد. بر اساس یافته های این تحقیق، عواملی چون نامشخص بودن هویت کابران در فضای مجازی، ناپایدار بودن روابط در فضای مجازی، عدم مجاورت فیزیکی و جدید بودن فضای مجازی نقش مهمی در نادیده گرفته شدن واقعیت این فضا توسط کاربران دارد که در نهایت به بروز آسیب های اخلاقی منجر می شود.
    کلیدواژگان: واقعیت، مجاز، خانواده، اخلاق
  • علی غفارزاده*، محسن ایرانپور صفحات 87-107

    مهم ترین راه ارتباط میان زن و شوهر گفتگوی متقابل است. گفتگو شامل ارسال کننده (فرستنده) و دریافت (گیرنده) پیام از طریق کانال انتقال هست که بسته به نوع پیام به گفتگوی کلامی و غیرکلامی تقسیم می شود. در گفتگوی کلامی دو کانال انتقال وجود دارد که آن ها عبارت اند از: کانال انتقال صحبت کردن و گوش دادن. ازآنجایی که در گفتگوی کلامی، پیام و کانال انتقال پیام از مهم ترین عناصر گفتگو می باشند، لذا زوجین برای داشتن یک گفتگوی موثر میان خود نیازمند شناخت و آگاهی از یک پیام کلامی صحیح و شایسته و هم چنین کسب مهارت های لازم برای استفاده ی صحیح از این کانال های انتقال هستند. در این نوشتار، پس از طرح نکات مقدماتی به بحث، پیرامون ویژگی های یک پیام کلامی صحیح و شایسته و هم چنین کسب مهارت های لازم برای استفاده ی صحیح از کانال انتقالی صحبت کردن، جهت برقراری گفتگوی موثر بین زن و شوهر از منظر آموزه های دینی و روان شناسی پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: ارتباط موثر، آموزه های دینی، روانشناسی، مهارت، پیام کلامی، همسران
  • سید محمد حسینی سورکی صفحات 109-130
    توسعه چشمگیر  و رشد فزاینده فناوری های نو پدید - در دهه های اخیر و  به ویژه در زمینه ژنتیک - بارقه های امیدی بر دلها تاباند و افقهایی کران ناپیدا پیش چشم بشر گشود- اما  ظرفیتهای بی بدیل و بالقوه این فناوریها  و  ترس از  تبعات ناشناخته و ناخوشایند بکارگیری غیر مسولانه آنها بر دلنگرانی ها  و دهشت بشر افزود  و ضرورت  توجه به ملاحظات اخلاقی این حوزه و به ویژه «اخلاق ژنتیک» را  دوچندان ساخت.  اخلاق ژنتیک - به عنوان شاخه و شعبه ای از اخلاق زیستی  - مجموعه ای از معضلات اخلاقی بغرنج و بحران آفرین را در برگرفته است  و به بحث از ملاحظات اخلاقی  و مرزو محدوده بکارگیری و  مهار و محدودسازی  مهندسی ژنتیک و پژوهش های ناظر به ژن می پردازد. در این مقاله ضمن اشاره به جایگاه و  قلمرو  اخلاق ژنتیک و طرح مهمترین موضوعات مطرح در این حوزه ، با رویکردی جستارگشایانه و تحلیلی، گزیده ای از چالش بر انگیزترین مسایل حوزه اخلاق ژنتیک مربوط به این حوزه - به اجمال و ایجاز-  واکاوی، برجسته /تبیین می شوند.
    کلیدواژگان: اخلاق زیستی، اخلاق ژنتیک، مهندسی ژنتیک، ژن درمانی، اصلاح نژادی
|
  • Sahar Kavandi * Pages 9-27
    In religious and ethical teachings, amnesty and forgiveness are among basic and practical notions in individual and social reform and transcendence. Today, an important question that arises is whether forgiveness is always a virtue. Forgiveness is at the core of Christianity and being forgiven by God is indebted to being forgiven by individuals. The ancient Greeks, and today, some Westerners not only believe forgiveness is not a virtue, but also think it indicates an individual's weakness and imperfection. This study examined the proponents and opponents' reasoning with regard to forgiveness.  According to Islamic teachings, forgiving every type of mistake with varying degrees of error and fault is not a virtue. Thus, the forgiver's capabilities, the extent and type of fault, the wrongdoer's dispositions such as remorse, compensation, or insistence on fault should be considered. Forgiveness is a great virtue in Islamic teachings, and although retaliation and administration of justice guarantee safety and security and control wrongdoers, such solutions as negligence, forgiving without any expectations in return, forgiving for the sake of righteousness, encompassing all individuals, etc. make it simpler to forgive, and by highlighting its earthly and unearthly and individual and social consequences, peace and tranquility for all are demanded.
    Keywords: Amnesty, forgiveness, Revenge, Islamic Ethics, Virtue
  • Hossein Azimi *, Sima Paribeigi Pages 29-46
    Today, organizations are increasingly involved in what they call an ethical dilemma, i.e. situations in which wrongdoing and righteousness must be redefined as the boundary between right and wrong is blurred more than ever. In general, human beings have special ethical characteristics in the individual and personality dimension that shape their thoughts, speech and behavior. The present research is applied in terms of its objective and it is descriptive survey in terms of its methodology. Accordingly, it aims to determine the effect of the dimensions of unethical behaviors in the supply chain on the continuity of communication with the moderating role of organizational justice. The statistical population includes all managers and experts of pharmacies in Zanjan, Iran, i.e. 232 people, and the statistical sample is 145 people, selected using Cochran's formula and simple random sampling method. The required are collected through the standard questionnaire of Kainak et al. (2015). The results of the reliability and validity tests of the questionnaire show that the reliability coefficient (Cronbach's alpha) is equal to 0.813 and the validity rate based on factor analysis (KMO) is above 0.7, confirming its reliability and validity. Descriptive and inferential statistics and structural equations are used to test the research hypotheses using amoss22 software. The results show that unethical behaviors in the supply chain, such as opportunistic, subtle, and deceptive behavior, have a significant effect on the continuity of communication in pharmacies with the moderating role of distributive and procedural justice.
    Keywords: Unethical Behavior in Supply Chain, Communication Continuity, Procedural, Distributive Justice, Clever, Deceptive, Opportunistic Behavior
  • Javad Raqavi * Pages 47-64
    Although the philosophy of ethics has not been much considered by Muslim thinkers and their topics are mainly related to ethics, Allama Ṭabāṭabāʾī and Shahīd Moṭaharī are among the few Shiite scholars who have simultaneously considered ethics and philosophy of ethics and have discovered innovative topics in this field. The topics of these two thinkers, although different in some cases, are generally complementary. One of the topics considered by the two is the relationship between ethics and religion. Allama Ṭabāṭabāʾī and Shahīd Moṭaharī have considered the relationship between ethics and religion from different aspect sand have presented a comprehensive view based on philosophical principles and documented Qur'anic and narrative evidence. Accordingly, the present study employs descriptive-analytical and library methods to examine the opinions of these two thinkers in the field of ethics and its relationship with religion. It is concluded that the negation of the conflict between ethics and religion, the role of religion in justifying ethical requirements, the extremity of religion over ethics, and religion as the only executive guarantor of ethical behavior are among of the most important relations between ethics and religion from the perspective of these two thinkers. Also, the result of this relationship is that contrary to the view that basically considers belief in God Almighty incompatible with ethical action, for these two persons, there is a kind of constructive interaction between ethics and religion in the promotion of religious beliefs and ethical behaviors.
    Keywords: Ethics, Religion, Ṭabāṭabāʾī, Motahari, Ethical Requirements
  • Raham Sharaf * Pages 65-85
    Since family is the first institution in which a person begins to grow and thrive, its health plays a pivotal role in the ethical health of the individual. Unfortunately, today, with the advent of social networks, such as Telegram and Instagram, families are subject to numerous ethical harms, which in many cases has led to the weakening or even breakdown of family bonds. It seems that one of the most important factors leading to ethical harms in Iranian families is ignoring the reality and the profound impact of cyberspace and social networks. This descriptive-analytical research aims to prove the reality of cyberspace and examine some of the most important reasons for ignoring the reality of cyberspace, which leads to ethical harms in the family. Based on the findings, factors such as anonymity of cyberspace users, instability of relationships in this environment, lack of physical affinity, and novelty of cyberspace play an important role in ignoring the reality of this space by users, which ultimately leads to ethical defects.
    Keywords: Morality, Ethical Harms, Cyberspase, reality, Family
  • Ali Ghafarzadeh *, Mohsen Iranpoor Pages 87-107

    The most important way of communication for couples is dialogue. Conversation includes the sender and receiver of a message through the transmission channel, which is divided into verbal and non-verbal conversation depending on the type of message. There are two transmission channels in verbal communication, which are the transmission channel of speaking and listening. Since message and the transmission channel are the most important elements of verbal conversation, couples are required to know and be aware of a correct and appropriate verbal message and also acquire the necessary skills for correct use of these channels. After presenting the introductory points, the present study discusses the characteristics of a correct and appropriate verbal message, as well as the acquisition of skills necessary to make the right use of the transmission channel of conversation in order to establish an effective dialogue between a couple from the perspective of religious teachings and psychology.

    Keywords: Effective Communication, Religious Teachings, psychology, skill, Verbal Message, couples
  • Seyyed Mohammad Hosseini Souraki Pages 109-130
    In recent decades, the Significant and increasing growth of new technologies, especially in the field of genetic engineering -shone a light of hope on hearts and opened a window to new horizons. But the great, irreplaceable, potential, and unknown capacities of these technologies and the fear of the unknown and unpleasant consequences of their irresponsible use, caused the very anxiety and worry of people And therefore, the need to pay attention to the moral consequences and considerations of the use of these technologies became more apparent than before and led to the establishment of a new scientific branch in the “applied ethics” that called “Genethics”. “Genethics /Genetic ethics” as a new and emerging branch of “bioethics” - includes a set of complex and critical ethical issues and problems and discusses the ethical considerations and the scope and limits of application or restraint of genetic engineering and Gene-focused studies. In this article, from an exploratory and analytical point of view, after pointing out the structure, scope, and most important issues of “Genethics”, and listing the most important issues in this field, in addition to paying attention to the dimensions and capacities of this important and emerging branch, the most challenging The issues and issues in this field have been briefly analyzed, highlighted and explained.
    Keywords: Genethics, Genetics, Genetic Engineering, Gene therapy, Eugenics, Biomedical Ethics